-tilbakeblikk og andre skriverier

fredag 7. april 2017

Baklava

Baklava er en tyrkisk dessertkake. En får kjøpt de ferdige i mange innvandrerbutikker. Siden den består av kun filodeig, smør, sirup, melis og nøtter, så har den lang holdbarhet. Det er vel ingen problemer med at den blir for gammel, om en først har laget de. Dette må være Guds gave til mennesker hva smaksopplevelse til kaffen gjelder. :)
Jeg var så heldig at jeg fikk delta i et baklavakurs som en irakisk dame holdt. Her deler jeg bildene mine fra det kurset og fremgangsmåte:



Filodeig til baklava får du kjøpt i innvanderbutikker. Det er 18 plater i denne pakken.

Smøret som her er brukt får en også kjøpt i innvandrerbutikker.
En kan også selvsagt bruke norsk meierismør. Ghee er klaret smør.
(Smaken på smøret er litt forskjellig, men ikke noe som utgjør særlig forskjell.)

Hakkede valnøtter, som en blander med litt melis. Har ingen mengde på melisen.
Har bare i litt melis så det blir litt jevnt søtt mellom lagene av filodeig.
Kan ha i litt klaret smør også.

Pallen med filodeig inneholder mange plater.
Legger hele bunken på benken og pensler ett og ett lag med klaret smør, og strør på hakkende valnøtter. Legger en pinne ved enden som en ruller deigflaket med nøtter fast sammen med. Når det er rullet sammen så trykker det inn til en "trekkspillbelg" på pinnen og skuver denne av pinnen, og fortsetter slik med å lage flere. Når det er gjort deler en dem i passe store stykker, ca fem cm lange. Platene er tynne så de tørker fort. Blir de tørre så sprekker de lett når en ruller de. Dekk de til med plast om man må ta en pause i arbeidet, eller om det går tregt, og man bruker mye tid på dette.
(Om en ikke har slik pinne, kan en bruke en rengjort mellomstang i en kleshenger. Denne som er brukt her, er litt tynnere.)

Her har jeg trykket de sammen på pinnen som trekkspillbelg. Da er det bare å skyve den forsiktig av pinnen, dele den opp i biter og legge de i formen. Det kan være greit å lage ferdig alle, før en deler de opp i biter. Pensle de med klaret smør mens de ligger og venter på å bli delt opp, så filodeigen ikke tørker, for da vil den sprekke når man deler den. Man deler de før steking. For etter at de er stekt skal det helles sirup over, som vil trekke inn mellom lagene av filodeig.

Her er baklavaen delt opp, og lagt tett i tett i en ildfast form med bakepapir.
Det er viktig at de ligger tett, for når de er stekt skal det helles bra med sirup over, som skal trekke inn i stykkene. Blir det åpenrom så vil sirupen havne på bunn i panna og ikke trekke inn i kakestykkene.

Her er baklavaen ferdig stekt. En skjærer over de en gang til for å være sikker på at de er helt delt. De kan flyte litt sammen når en steker de. Det er for at stykkene skal bli fine og sirupen skal kunne trekke inn i kakestykkene fra sidene også.

Her helles sirup over. Mengde er en smakssak. 

Baklava er veldig klissete kaker, siden det er så mye sirup og fett i de.
Praktisk måte å servere de som porsjonskaker er i muffinsformer av papir.

Her er de ferdige og endene er dyppet enkeltvis i hakket pistasjenøtter. 

En kan også lage baklava som flate kakestykker.
Da legger en filodeig penslet med klaret smør mellom hvert lag, ca åtte plater nederst i smurt form. Strør så over hakket pistasjenøtter eller valnøtter. Nye lag med filodeig som pensles mellom hvert lag. ca seks plater og nytt lag med hakket nøtter, og et nytt lag av ca seks plater på toppen. Pensles til slutt og deles opp i biter, og stekes. Når de tas ut av ovnen deler en over stykkene for å være sikker på at de er helt avdelt. - Heller sirup over, og pynter de med hakket pisasjenøtter.

Slik ser den flate ut, delt som ferdig porsjonskake.

Baklava oppbevares i boks. Har lang holdbarhet (flere uker). 


Velbekomme og god påske! :)





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.