-tilbakeblikk og andre skriverier

torsdag 14. juli 2016

Granskuddsaft og granskuddsirup

Granskuddene må tas før santhans, etter det er skuddene blitt for store. Det gjelder både saft, sirup og annen bruk. (Ikke bruk Sitka-gran, den har sterkt sammentrekkende virkning.) 

Granskuddsaft:
Det er en nydelig drikk. Blander den ut med vann som vanlig saft når den er ferdig. Den kan helt sikkert brukes som blandevann også i drinker, med godt resultat.

Man skyller og fyller en kjele med unge friske granskudd, og legger et lag sitron i tynne skiver på toppen. Helst bør man bruke økologiske sitroner. Da har man skallet på, for der sitter mye smak. Jeg fikk ikke tak i økologiske på nærbutikken her, så jeg skar av skallet på sitronene, for ikke å få med sprøytemidlene i safta. Hell over kokende vann så det dekker, og la det stå å trekke kaldt i ca 12 timer. Sil fra væska og kok den opp. Tilsett granskuddvæska 300 gram demararasukker (kan bruke vanlig sukker også) per liter væske. Den nydeligste granskuddsaft. Jeg oppbevarer den ved å fryse den. Man kan alltids sterilisere flasker og lagre den på "gammelmåten" også.

Granskuddsaft

Granskuddsirup:
Jeg vasker granskuddene i kaldt vann før jeg har de i en stålkjele og fyller opp med vann.
Der får de småkoke i 30-40 minutter. Siler fra væsken og har den over i en stålkjele med sukker. Bruker to deler sukker til tre deler væske, så om du har 15 del væske, bruker du 10 dl sukker. Koker opp og skummer av underveis mens den koker inn til sirup. Det tar fra en til to timer å koke den inn til sirup, alt avhengig av hvor stor mengde og vid kjele du bruker. Når man starter er væska svakt grønn/lys, etterhvert som den koker skifter den farger og blir rosa/orange, og skifter etterhvert farge til dyp rød når den får kokt inn. Sirup tykner litt etter at den er avkjølt, så man er oppmerksom på det, så en ikke koker den inn så den blir så fast at man ikke får den ut av glassene. Blir den for flytende er det bare å helle den tilbake i en kjele og koke den inn litt mer.

Kokes 30-40 minutter. Skal bli til granskuddsirup.

Her er min ferdige granskuddsirup. Nydelig på is, på oster, på kjøtt av vilt, finnbiff, pannekaker, i sauser mm. 


Visste du?
Går du i skauen om våren og mangler drikke og tørsten kjennes uutholdelig til du får tak i væske å drikke, så tygg i deg noen granskudd, og tørsten forsvinner. Men husk det erstatter ikke vann, så drikk så snart du får tilgang på drikke.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.