I dag var jeg en tur i byen og var innom en asiatisk butikk i Olav Tryggvasons gate 43. Veldig koselig betjening og godt utvalg av asiatiske matvarer, og litt andre varer som kaffekverner, mortere etc. Anbefaler alle som er glad i asiatisk mat og ta turen innom. De har ikke bankterminal, så sørg for å ta med kontanter. :) De har også deilige varme vårruller, om en er litt småsulten i farta.
Jeg tittet i frysedisken og der hadde de blekksprut. Det er det lenge siden jeg har kjøpt, og laget. Det ble med en pakke hjem, sammen med litt andre matvarer. Så i dag har jeg laget og spist det. Det smakte veldig godt. Du kan få oppskriften. Selvkomponert sådan så jeg kaller den:
Calamares a la Ann Tove
(ca 3 dugelige porsjoner - for folk som liker å spise seg mett og ikke pirker i maten)
4 små blekkespruter
3 vårløk
1 gulrot
1 bit squash
2 store sjampinjonger
1 lime
kokosfett eller annen olje å steke i.
_____________
2 dl rød ris
2 ss kokosolje
1 fedd hvitløk
1 liten bit frisk ingefær
1 ts tørket koriander, eller helst frisk om man har det
1 ts salt
4 dl hvitvin/vann
_____________
1 boks kremfløte
_____________
Smak til med limesaft, salt, pepper og koriander til slutt for justere smaken helt til slutt.
Først satte jeg risen på kok, med alle ingrediensene til den i en kjele. Mens den putret laget jeg det andre ferdig.
Renset blekkspruten. Da må man trekke av hodet, gjøre et lite snitt nede ved halen, for der henger noen blanke bein fast. En får trukket de ut uten å snitte også. Fjern alt inne i hetta på blekkspruten, for det er bare den rene hetta og finnene bak en spiser. Utenpå hetta er det flere lag seige skinn. Disse får en pirket hull i og får flådd de av alle på en gang. Greit å holde på i vasken med vann når en gjør dette. Tilbake har man en kritthvit delikat blekkspruthette. Denne skjærer en så i skiver, så blir det fine faste blekksprut-ringer av dem når en steker de. Det er veldig viktig å ikke steke blekkespruten lenge, for da blir den veldig seig. - Som gummistrikk. Så den må bare kjapt gjennomstekes
Sånn ser blekkspruten/calamares'n ut når en kjøper den i frysedisken. Her er den enda litt frossen. |
Kuttet opp grønnsakene og la på et fat, og fant frem og gjorde klart det andre som skulle i.
Når en skal til å montere retten så går det kjapt. Derfor er det viktig å ha alt klart. Når risen er ferdig kokt er man klar til å montere retten.
Ha kokosfett i stekepanna. Sviss grønnsakene til de er passe dampet. La de være litt harde og friske i kjernen, så de beholder spenst og farge. Legg så grønnsakene over i den skåla du tenker å servere i, eller på et fat. Så har du litt mer kokosfett i stekepanna og steker blekkspruten raskt og legger den over til grønnsakene. Smelt litt mer kokosfett i stekepanna og ha risen i denne og sviss den litt, ha så i grønnsakene, og klem over litt limesaft. Ha i en boks kremfløte og kok dette raskt inn mens du løfter det lett sammen. Når fløten har fått litt fylde og ligger som en tykk saus så har du i blekkspruten og gir den en rask lett oppvarming. Ha det hele i et serveringsfat og har du frisk koriander så gi et lite dryss av det også.
Velbekomme!
Les også:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar
Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.