Jeg liker å lese, og har lest en god del litteratur som omhandler tia fra 1300 - 1900 tallet. Jeg er veldig glad i litteratur som beskriver hverdagslivet i gamle dager. Mange ganger skulle jeg ønske at verden stoppet tidsklokken der. Ekte mennesker, ekte natur, lite jåleri, fysisk arbeid og slit, helt andre livsverdier enn vi har i dagens moderne samfunn.
Ser enkelte ordspill som vi bruker i dag og ikke vet hvor kommer fra, er satt av forskjellige forfattere. Som eks; "Æ tok borti'n urliti" - som mange sier om å ha skambanka en slark. Det sitatet er fra Olav Duun's roman om "Juvikingar", boken "I blinda". Der Ola ble nekta dattra til bonden han bygslet gård av, Ola ga bonden juling så han drog seg heim med blodvegen etter seg, stod det videre. Etter det sendte bonden kjerringa ned med beskjed om at han bare måtte ta Mærit som dattra het. Mærit kom gråtende ned til han selv også, men han ville ikke ha henne, han var ingen husmannslarv. Så kastet han skrapet sitt i båten og rodde til Juvika. Der fikk han kjøpt en husmannsplass som han bygde opp. Senere kom Mærit der en dag med guten deres, og fra da ble hun værende. De giftet seg aldri, men fikk mange fler barn sammen.
Dette er bakgrunnen for dette ordspillet som er brukt endel i Trøndelag i dag. "Æ tok da bærre borti'n litt sjøh".
Noen synes kanskje det er lite viktig å vite, men selv synes jeg det er ganske morsomt å oppdage hvor slike små ordspill kommer fra. Ordspill i det norske språk er noe som fasinerer meg veldig, og som jeg liker å bruke selv når jeg skriver.
-tilbakeblikk og andre skriverier
mandag 26. juli 2010
søndag 25. juli 2010
Musvåkene
Abonner på:
Innlegg (Atom)